EN| TR

Faaliyet Alanlarımız

İksa Sistemi

 

Özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu şehir merkezlerinde, inşası yapılacak yapıların şevli kazıya imkân vermeyecek şekilde arazi sınırlarına dayanması sebebiyle, bodrum katların ve temelin inşa edilebilmesi için açılan kazı çukurlarının geçici ve/veya kalıcı iksa sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. İksa sistemi; diyafram duvar, fore kazık, mini kazık, ankraj vb yapı elemanları kullanılarak gerek çevre yapıları ve üçüncü şahısları, gerekse inşaatta çalışan ekipleri koruma amacıyla yapılan, çoğunlukla geçici fonksiyonlu kazı çukuru destek sistemidir.

Zemin İyileştirme & Derin Temel

 
Yapı inşaları sırasında yumuşak veya gevşek zeminlerde stabilite (taşıma gücü) ve deformasyon problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu tür zeminlerde zemin iyileştirmesi yapılmaması durumunda yüksek deformasyonlar oluşması, kayma veya göçmelerin meydana gelmesi kaçınılmazdır. Gevşek kum zeminlerde taşıma gücünü artırmak ve sıvılaşma potansiyelini azaltmak için, yumuşak kil zeminlerde ise genelde taşıma gücünü artırmak, konsolidasyon oturmalarını azaltmak veya sınırlandırmak için zemin iyileştirmesi ve derin temel uygulamaları yapılmaktadır.

Diyafram Duvar

 

Diyafram duvar; zeminde açılan hendeğe inşa edilmiş donatılı veya donatısız yerinde dökme beton duvarlardır. Diyafram duvarlar özellikle yer altı su seviyesi altında yapılan kazılarda su geçirimsizliği sağladığı için tercih edilen bu sistem olmakla beraber kuru ortamlarda da kullanılmaktadır.

Diyafram duvarlar hemen hemen her zeminde uygulanabilmektedir. Diğer foraj teknikleri ile delinemeyecek kadar sert kayalar frezeli sistem sayesinde rahatlıkla delinebilmektedir. Diyafram duvarlar konsol çalıştırılabildikleri gibi yanal yönde destekli olarak da çalıştırılabilirler. Ayrıca, inşa edilecek yapının bodrum perdesi olarak projelendirilebilir ve yukardan aşağı (top-down) kazı tekniğinde kullanılabilirler. Düşey destek elemanı olarak oldukça pozitif yanları bulunan diyafram duvarların imalatı için tecrübeli teknik ekip, özel makine ve ekipmanlar gerekmektedir. Diyafram duvar imalatı için; hendek kazısını yapacak freze veya mekanik grep, donatı yerleşimi ve diğer ihtiyaçlar için kapasitesi yaklaşık 100 ton olan vinç veya vinçler, bentonit süspansiyonun hazırlandığı mikserler, bentonit pompası, bentonit ve su siloları ve hendek kazısı esnasında kullanılan bentonite karışan kum ve benzeri malzemelerin bentonit süspansiyonundan ayrıştırıldığı disender ünitesi gibi ekipmanlar gerekmektedir.

Geçirimsizlik Perdesi (Slurry Trench)

 
İmalat ve yapım yöntemi diyafram duvar ile benzerlik gösteren geçirimsizlik perdesi (slurry trench); zeminde bentonit çamuru desteği ile açılan hendeğin özel olarak hazırlanmış plastik beton ile geri doldurulması yöntemiyle oluşturulur. Geçirimsizlik perdesi, ayrı ayrı inşa edilen birincil ve ikincil ano sistemiyle oluşturulur. Bu yapılar, genellikle regülatör ve baraj gibi su tutma yapılarında gövde altı su sızıntılarını önlemek veya bu yapıların gövde kazılarının kuru şartlarda yapılmasına imkan tanımak amacıyla inşa edilirler

Derin Zemin Karıştırma (DSM)

 

Derin Zemin Karıştırma yönteminin önemli avantajlarından biri, su/çimento enjeksiyonu kullanılarak yapılan diğer iyileştirme yöntemlerine göre, basınç yardımı yerine mekanik olarak kolon oluşturulmasıdır. Böylece homojen olmayan zemin profillerinde dahi sabit bir çapta kolon elde edilebilir.

Fore Kazık

 
Fore kazık literatürde zeminde kazı veya sondaj ile açılan kuyuların donatısız veya donatılı olarak betonla doldurulması ile oluşturulan kazık olarak tanımlanmıştır. Proje, zemin ve yer altı suyu şartlarına göre; aralıklı, teğet ve kesişen formlarda imal edilebilirler. Kesişen kazıklar; yer altı su seviyesinin altında yapılan kazılarda sızdırmazlık perdesi teşkili için tercih edilir. Teğet kazıklar, su probleminin olmadığı fakat kazık arasından malzeme boşalması riski olan zeminlerde; aralıklı kazıklar ise, malzeme boşalma riski ve su problemi olmayan, kendini tutabilen zeminlerde uygulanabilir. Ayrıca çalışma prensiplerine göre konsol veya destekli olarak tasarlanabilir. Konsol fore kazıklar, rijit bir başlık ile birbirlerine bağlanarak kemerlenme kapasitesine sahip bir iksa sistemi oluşturulabilmektedir. Destekli fore kazıklar, projesinde belirlenen aralıklarda ankraj uygulaması yapılarak iksa sistemi oluşturulur.

Mini Kazık

 

Yapımı ve çalışma prensibi fore kazıklara benzerlik gösteren, fakat fore kazıklara göre daha düşük çaplarda (20cm – 30cm) imal edilen düşey yapısal destek elemanları mini kazık olarak adlandırırlır. Fore kazık imalatının maliyetli olabileceği sığ kazı derinliklerinde veya sağlam kayalarda yapılacak kazılarda tercih edilebilir.

Öngermeli Zemin Ankrajı

 
Öngermeli zemin ankrajları, iksa sistemini, kazı çukuru dışındaki sağlam zemin tabaksından aldıkları kuvvetle tutarak yatay yönde destek olan elemanlar yapı elemanlarıdır. Zemin ankrajları kalıcı veya geçici olarak imal edilebilirler. Proje ve uygulama şartlarına göre ankraj malzemeleri farklı olabilir. Genel olarak ankraj imalatında; tendon (çekme elemanı, sarmal halat veya çubuk donatı), enjeksiyon, ankraj plakası, ankraj kafası, kama ve plastik boru gibi malzemeler kullanılır.
EN TR