Özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu şehir merkezlerinde, inşası yapılacak yapıların şevli kazıya imkân vermeyecek şekilde arazi sınırlarına dayanması sebebiyle, bodrum katların ve temelin inşa edilebilmesi için açılan kazı çukurlarının geçici ve/veya kalıcı iksa sistemleriyle desteklenmesi gerekmektedir. İksa sistemi; diyafram duvar, fore kazık, mini kazık, ankraj vb yapı elemanları kullanılarak gerek çevre yapıları ve üçüncü şahısları, gerekse inşaatta çalışan ekipleri koruma amacıyla yapılan, çoğunlukla geçici fonksiyonlu kazı çukuru destek sistemidir.
Diyafram duvar; zeminde açılan hendeğe inşa edilmiş donatılı veya donatısız yerinde dökme beton duvarlardır. Diyafram duvarlar özellikle yer altı su seviyesi altında yapılan kazılarda su geçirimsizliği sağladığı için tercih edilen bu sistem olmakla beraber kuru ortamlarda da kullanılmaktadır.
Diyafram duvarlar hemen hemen her zeminde uygulanabilmektedir. Diğer foraj teknikleri ile delinemeyecek kadar sert kayalar frezeli sistem sayesinde rahatlıkla delinebilmektedir. Diyafram duvarlar konsol çalıştırılabildikleri gibi yanal yönde destekli olarak da çalıştırılabilirler. Ayrıca, inşa edilecek yapının bodrum perdesi olarak projelendirilebilir ve yukardan aşağı (top-down) kazı tekniğinde kullanılabilirler. Düşey destek elemanı olarak oldukça pozitif yanları bulunan diyafram duvarların imalatı için tecrübeli teknik ekip, özel makine ve ekipmanlar gerekmektedir. Diyafram duvar imalatı için; hendek kazısını yapacak freze veya mekanik grep, donatı yerleşimi ve diğer ihtiyaçlar için kapasitesi yaklaşık 100 ton olan vinç veya vinçler, bentonit süspansiyonun hazırlandığı mikserler, bentonit pompası, bentonit ve su siloları ve hendek kazısı esnasında kullanılan bentonite karışan kum ve benzeri malzemelerin bentonit süspansiyonundan ayrıştırıldığı disender ünitesi gibi ekipmanlar gerekmektedir.
Derin Zemin Karıştırma yönteminin önemli avantajlarından biri, su/çimento enjeksiyonu kullanılarak yapılan diğer iyileştirme yöntemlerine göre, basınç yardımı yerine mekanik olarak kolon oluşturulmasıdır. Böylece homojen olmayan zemin profillerinde dahi sabit bir çapta kolon elde edilebilir.
Yapımı ve çalışma prensibi fore kazıklara benzerlik gösteren, fakat fore kazıklara göre daha düşük çaplarda (20cm – 30cm) imal edilen düşey yapısal destek elemanları mini kazık olarak adlandırırlır. Fore kazık imalatının maliyetli olabileceği sığ kazı derinliklerinde veya sağlam kayalarda yapılacak kazılarda tercih edilebilir.
İksa Mühendislik | 2024, designed by SuperCode